Újságírókat vettek őrizetbe Törökországban

Már az újságírókat is elérte a török kormány puccskísérlet után indított nagyszabású megtorlási akciója. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: a jelenlegi helyzetet látva Törökország a közeli vagy távoli jövőben sem lesz az Európai Unió tagja.

Elfogatási parancsot adtak ki hétfőn 42 újságíró ellen a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében Törökországban – közölte az NTV török hírtelevízió. Az újságírókat feltételezhetően azzal vádolják, hogy kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokkal, akit a török kormány „párhuzamos állam” kiépítésével és a puccskísérlet előkészítésével vádol.

A tömeges előállítások eddig nem terjedtek ki a sajtóra. Július 15. óta a török hatóságok több tízezer katonát, rendőrt, bírót, tanárt és közszolgát bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe.Erdogan elnök a halálbüntetés újbóli bevezetésének lehetőségéről is beszélt korábban, szerdán pedig három hónapos rendkívüli állapotot rendeltek el.

Binali Yildrim miniszterelnök vasárnap az elit elnöki gárda feloszlatását jelentette be azután, hogy a puccs után a szervezet 300 tagját letartóztatták.

Így nem lesz EU-tagság

Törökország nyugati szövetségesei és civil szervezetek szerint az államcsíny utáni helyzetet Erdogan elnök nemcsak a puccsban részt vevők megbüntetésére, hanem a politikai ellenfeleivel való leszámolásra is felhasználja. Legutóbb Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette az országot. Hétfő reggel azt mondta:Törökország belátható időn belül nem lesz az Európai Unió tagja,és ha a török kormány visszaállítja a halálbüntetést, az EU azonnal megszakítja a csatlakozási tárgyalásokat.

Erdogan elnök belpolitikailag megerősödve kerülhet ki a puccskísérletből, de nyugati szövetségeseitől még jobban eltávolodhat

Forrás: AFP/Adem Altan

Juncker szavai különösen azután lehetnek jelzésértékűek, hogy Ömer Celik EU-s ügyekért felelős miniszter tegnap szóvá tette: az ország nyugati szövetségesei a demokratikusan megválasztott kormány melletti szolidaritásuk jeleként miért nem látogattak még az országba.

Az EU vezetőinek nem kéne fenyegető állásfoglalásokat tenniük. A fenyegetések miatt nem fogunk elbizonytalanodni– reagált Jean-Claude Juncker szavaira Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter. Szerinte az EU nyugodtan megfogalmazhatja a véleményét a halálbüntetésről szóló vitában, de a fenyegető hangnem visszaüthet.

Tegnap az Amnesty International közölte: „hiteles bizonyítékai” vannak arról, hogy megkínoztak embereket, akiket a puccskísérlet után fogtak el. A szervezet szerint az ország több pontján felállított, hivatalos és nem hivatalos fogolytáborokbanmegvertek és megerőszakoltak foglyokat.Voltak olyanok is, akiktől a vizet, az élelmet és az orvosi ellátást tagadták meg – állítja az Amnesty. A szervezet vádjait egy török kormánytisztviselő kategorikusan visszautasította. Úgy fogalmazott: abszurd felvetés, hogy egy EU-s tagságra pályázó ország ne tartaná be a törvényeket.

Az egyik leghíresebb újságíró is célkeresztben

A körözött újságírók listáján szerepel a 72 éves Nazli Ilicak neve is, aki a török médiavilág egyik első számú alakja. A publicistát 2013-ban azért bocsátották el a Sabah című kormánypárti napilaptól, mert korrupciós botrányba keveredett minisztereket bírált. A korrupciós ügy a török kormány szerint azonban csak a Fethullah Gülent támogató ügyészség Erdogan és szövetségesei elleni akciója volt. Ilicakot isztambuli lakásán hétfőn nem találták, a rendőrség kapcsolatba lépett a Mugla tartományi hatóságokkal, mert szerintük ott tartózkodik.

Az Anadolu török állami hírügynökség korábbi jelentései szerint máraz elmúlt napokban is állítottak elő újságírókat, csak jóval kisebb számban és súllyal.Múlt szombaton a dél-törökországi Adana városban öt újságírót vittek el a rendőrök, pénteken a délkelet-törökországi Sanliurfában hármat, közülük kettőt őrizetbe is vettek.

A puccs és a leszámolás ellen is tüntettek

Tegnap az erőszakos hatalomátvételek ellen tartott több százezres tüntetést a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt. A párt elnöke arról beszélt: az ország gyűlölettel és dühvel nem irányítható, a puccskísérlet résztvevői felett a jog keretei között kell ítélkezni.

A demonstráció csak pár órával azután történt, hogy Hulusi Akar török vezérkari főnök arról beszélt: a puccskísérletben részt vevő katonák a legsúlyosabb árat fizetik tetteikért.

 

Forras: http://www.origo.hu/nagyvilag/20160725-torokorszag-puccskiserlet-ujsagirok-juncker-eu-tagsag.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s