Vádat emelek az iskolarendszer ellen

Naponta olvasok briliáns példákat, a finn, a dán, a holland állami iskolákról, derogál példát venni róluk?

Minden tanító hivatásbeli kötelessége megszerettetni az iskolát, és felkelteni a tudásszomjat, hogy örömmé váljon a tanulás. Minden az alsó tagozaton dől el! Ne tegyük, ne engedjük!

NO COMMENT….

12249716_445755375624635_9088928692896932719_nSzent-Györgyi Albert évnyitó beszéde 1930-ból:
“Ma nálunk minden 6 éves gyermekkel az történik, ami szokott történni minden apagyilkossal, hogy elítélik 12 év szabadságvesztésre és szigorított kényszermunkára. Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészítéssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi az után tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket. És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni.”

“Rossz a mostani terhelés. Olyanokba vannak belekényszerítve a gyerekek, amiket nem szívesen csinálnak, nem látják a hasznát. Kis motivációval tanulnak, egyszerűen nem jó ma  iskolába járni. Akkor érzi túlterhelve magát a felnőtt is, ha nem jó neki, amit csinál, ha nem látja az értelmét. Ha viszont szívvel – lélekkel csinálunk valamit, akkor többet dolgozunk, és ilyenkor azzal sincs probléma, ha megizzadunk a munkában.”

Bárhonnan nézzük,a legtöbbet a nevelő tud adni a gyerekeknek.
Szerintem mindenki tudja,hogy vannak -voltak olyan csodálatos pedagógusok,akinek a kedvéért azt is megtanulja az ember,amit nem igazán szeret!
Az viszont sajnálatos,hogy a szülők sem a tanár tiszteletére neveli a gyermekét,hanem inkább a jogaira oktatja a csemetéjét!Az én anyám soha nem tárgyalta ki velem,a tanárnak van -e igaza,vagy nekem!
Lerombolták a pedagógusok tekintélyét ugyanúgy,mint  a szülökét is!
Tartani lehet tőle,hogy egy rafináltabb gyermek bosszúból simán feljelenti a szüleit,tanárait?Nem szélsőséges esetekre gondolok!
Milyen időket élünk?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s